niedziela, 20 lutego 2011

Kurczak w greckim stylu


W kuchni tak jak w muzyce lubię granie multiinstrumentalne.
Wolę skomplikowane aranżacje gdzie każdy muzyk, każdy instrument stanowi sumę całego dania jakim jest utwór muzyczny.
Wolę to od solowego grania choć często raczę się koncertem Michela Petruccianiego pod tytułem „solo”, czy Booby McFerina, jednoosobową orkiestrę, przy której nie sposób się nudzić.
Szukając po kulinarnym świecie inspiracji – właśnie takich potraw nasłuchuje – wielopoziomowych, multinstrumentalnych.
Szukam zespołów czy też orkiestr, w których bogactwo dźwięku, form i muzycznych „faktur” potrafi oszołomić.
Jednakże bez taniej ekwilibrystyki i popisów rzemieślniczej doskonałości.
Liczy się zestaw instrumentów i jakość muzyków.
Lemon Chicken - kurczak w sosie cytrynowym jest zaprzeczeniem tego upodobania do rzeczy skomplikowanych i wielopoziomowych.
Odkrycie tej prostoty nie jest może czymś nowym ale na pewno mnie samego zaskakującym.
Kusiło mnie aby w tym daniu dodać coś od siebie, uzyć jakiejś przyprawy, dodatków, dać coś egzotycznego i oryginalnego.
Postanowiłem jednak zrobic go najprościej jak można.
Tak jak robią to Grecy.







Cytrynowy kurczak

3-4 porcje
25 g masła
600-700 g piersi z kurczaka
sól I świeżo mielony czarny pieprz
10 ziaren pieprzu
200 ml wrzącej wody
1 cebulka ze szczypiorkiem
2 jajka
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżki posiekanego koperku



Roztop masło w dużej (żeliwnej) patelni i dodaj kurczaka.
Smaż 5-6 minut przewracając mięso aby się równomiernie zbrązowiło.
Dodaj do kurczaka sól, świezo zmielony czarny pieprz, dodaj wrzącą wodę i posiekaną drobno cebulkę ze szczypiorkiem.
Dodaj ziarna pieprzu.
Przykryj pokrywką patelnię i duś 30 minut.
Umieść jajka w małej misce i dobrze roztrzep.
Powoli dodawaj sok z cytryn i ciągle mieszaj.
Odlej wywar z kurczaka.
Wrzuć mieszaninę jaj i soku cytrynowego do wywaru z kurczaka i mieszaj ciągle aż sos się lekko zagęści.
Nie gotuj.
Przenieś sos i kawałki kurczaka do ciepłego naczynia i posyp posiekanym koperkiem.
Smacznego

10 komentarzy:

Ojciec Dyrektor pisze...

No panie całkiem niezłe danie. :)

Maggie pisze...

Ja tam bardzo sobie cenie prostote w kuchni, totez twoj kurczak od razu mnie urzekl.

Karmel-itka pisze...

taki cytrusowy.
pięknie wygląda.
zapewne smakuje wybornie.

aga pisze...

co za smakowite jedzonko:)

arek pisze...

Przyznam , ze nigdy nie umialem znalezc przyjemnosci w sluchaniu wirtozow zarzucajacych mnie tysiacami dzwiekow i technik. Zawsze stawialem na klimat, moglo byc kilka nut, ale prawidlowo zagranych, chociaz tajemnica i tak tkwi w oddaniu tego co jest miedzy nutami ;)

ewe.kott pisze...

proste składniki, połączone w całość a efekt wspaniały! aż mi ślinka cieknie jak patrzę na zdjęcia.
Pozdrawiam ciepło!

LidKa pisze...

Czyli kotopoulo lemonato , znam trochę inny przepis, ale ta wersja też wygląda świetnie:)

Unknown pisze...

Ojciec Dyrektor:: A ten sosik niebywale prymitywny ale ciekawy.

Maggie:: Prostota jest jak najbardziej ok.

Karmel-itka:: Jak na taką ilość składników byłem zdumiony smakiem. W pozytywnym sensie.

aga:: oj smakowite wyszło, to fakt.

arek:: A ja lubię kiedy jest technika ale czemuś służy. Tak jak w kuchni. Rzemiosło i kreatywność. A wiesz, że to nie zawsze idzie w parze.
A między nutami jet wieeeeeele.

EVE:: Dzięki.

LidKa:: Jestem ciekaw tej Twojej wersji. pozdrawiam

Kuba pisze...

Bareyo, tak lubię: prosto ale nie prostacko. Ciekaw jestem smaku tegoż kuraka.
Pozdrawiam!

Unknown pisze...

Kuba:: Smak mnie szczerze zdziwił na +. Następnym razem może i przełamie sobie czymś to danie a le chciałem zobaczyć jak smakuje w taki prosty sposób - i polecam.
pozdro