Podobno sukces dobrego sera zależy od smaku „rąk” jego Twórcy. Zaczynam w to wierzyć.
Ten chlebek – niektórzy mówią, że to ciasto nie chleb, na podobieństwo piernika – stworzył złotnik i grawer Malcolm Appleby ze Szkocji, mieszkający w budynku nieużywanej stacji kolejowej.
Chlebek swoim gościom podawał zwyczajowo na świeżym powietrzu z nieodłączną filiżanką gorącej herbaty.
W oddali rozciągał się widok na spacerujące kury i ogródek ziołowy, serwujący, co pewien czas, falę aromatycznego wiatru.
Chlebek tez należy jeść na drugi dzień, trzeba pozwolić ostygnąć szlachetnej złotej materii, z której jest wykonany i złotą materią masła go posmarowawszy zastygać w słodyczy, którą posiada.
- 110 g masła
- 350 g rodzynek sułtanek (dałem 2/3 sułtanek i 1/3 koryntek)
- 2 łyżeczki zmieszanych mielonych goździków, gałki muszkatołowej i cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 110 g cukru muscowado
- 260 ml wrzącej wody
- 230 g mąki pszennej
- 2 ubite jajka
- olej do natłuszczenia foremki (użyłem masła)
- Masło, rodzynki, przyprawy korzenne, sól i cukier włóż do rodnelka.
- Zalej wrzącą wodą i gotuj na malutkim ogniu przez 10 minut.
- Mieszaj często.
- Zdejmij rondel z ognia. Niech masa przestygnie odrobinę i następnie wsyp szybko mąkę i proszek do pieczenia.
- Dobrze wymieszaj.
- Dodaj ubite jajka i wymieszaj ponownie.
- Masę przełóż do foremki i wygładź wierzch.
- Piecz 50 minut.
- Pod koniec pieczenia wbij drewniany patyczek i sprawdź czy jest suchy i czysty, wtedy ciasto jest gotowe.
- Kiedy chlebek zupełnie ostygnie odwróć foremkę i postukaj energicznie w jej spód aż chlebek się od niej oderwie. Nie zapomnij odklejić od spodu chlebka - pergaminu.
- Zawiń chlebek w pergamin a następnie w folię i podawaj na drugi dzień.
Smacznego
:: inspiracja: „Wielka księga chleba” – Linda Collister, Anthony Blake.
13 komentarzy:
bardzo jestem ciekawa jego smaku :)
Taki chlebek ze szklanka goracej herbaty mnie tez bardzo by smakowal. Tylko to nieznosne czekanie do nastepnego dnia.. :) Nie wiem, czy bym to zniosla :))
Pozdrawiam!
o jaki wspaniały! Zaraz mi sie skojarzył z tureckim chlebkiem, ktory bardzo lubię;)
....masz rację.....od Twojego pisania smaku nabiera wykwintnego nawet zwykły tłuczony kartofelek.......:).....ciekawie brzmi ten chlebek...i do tego mój ukochany napój....
pychota - Ciebie się czyta lepiej niż książki kucharskie i o wiele lepiej niż powieści!
no to i ja poprobuję tego specyjału
Jest pyszny, wczoraj go próbowałem i inne pyszności przygotowane przez Bareye.
Palce lizać!!!
Paula:: Smak bardzo ciekawy, pięknie się komponujący z herbatką z cytryną.
majka:: Część tego chlebka zjedliśmy na ciepło aby mieć porównanie czy to trzymanie przez dzień ma sens. Ma.
gosia99:: Może mówisz o tureckim chlebku "hurek"? Znakomite aromatyczne pieczywo. O ile to jest to.
Maju:: Dziękuje Dobrodziejko kochana za twe nieustające wizyty i pochwały.
Holden:: Stary zamilknąć wypada na TAKI komentarz ale nie wypada nie podziękować za tak "luksusowe" słowa.
magu-43:: Żaden tam specyjał a robi się wyjątkowo przyjemnie i prosto. A smak rzeczywiście przedni "toto" ma.
Ojcze Dyrektorze:: Cieszę się, że smakowało.
Ja również miałem przyjemność skosztować ( dwa kawałki pożarłem ), a o innych smakołykach z ostatniej wizyty u Barey'i można by wiersze pisać. Zazdrośćcie !!!
Bardzo bym chciała być taki chlebem poczęstowana :)
Wnętrze jest genialne co tu dużo mówić!
Polacy:: Nie przesadzajcie drodzy Polacy...i dzieki za wizyte
Polko:: Dla Ciebie odloze caly bochenek. Zycie bywa zabawne wiec kto wie?
Pięknie wygląda ten chlebek, mniam mniam, pozdrawiam:-)
Kasia
www.kuchniana5.blox.pl
Może ktoś zechce sprawdzić przepis na chlebek z:
- 500 g białek (ubić na sztywno a 1/2 łyżeczki soli
- 100 g zrumienionych na suchej patelni i wystudzonych wiórków kokosowych
- 100 g mąki pszenej.
Wiadomo: białka ubić z solą, dodać mąkę i wiórki, upiec. Można w formie bułeczek.
W 100 g gotowego wyrobu około 15 g węglowodanów więc gra warta świeczki, poza tym że smakowitego.
Prześlij komentarz