26 lutego 2011 roku w sobotę o godz. 18.00 odbędzie się w klubie kolacyjnym DAKAWO niecodzienna kolacja-degustacja.
Ser najzacniejszy zjedzie się na nią aby zaprezentować Państwu prawdziwe perełki polskiej sztuki serowarskiej.
Prelegentem i jej wodzirejem będzie Gieno-Brzucho Mientkiewicz; największy znawca polskich serów zagrodowych, ich wielki propagator, dziennikarz, kucharz i smakosz – „człowiek „wyjątkowy - jedyny w swoim rodzaju.
Będzie zatem wielka degustacja i wykład o serach zagrodowych.
Zaskoczy państwa 9-10 serami dając obraz wspaniałej serowarskiej mapy Rzeczypospolitej.
Niepospolite to będą smaki, wyjątkowe i zapadające na długo w pamięć jak:
Ser najzacniejszy zjedzie się na nią aby zaprezentować Państwu prawdziwe perełki polskiej sztuki serowarskiej.
Prelegentem i jej wodzirejem będzie Gieno-Brzucho Mientkiewicz; największy znawca polskich serów zagrodowych, ich wielki propagator, dziennikarz, kucharz i smakosz – „człowiek „wyjątkowy - jedyny w swoim rodzaju.
Będzie zatem wielka degustacja i wykład o serach zagrodowych.
Zaskoczy państwa 9-10 serami dając obraz wspaniałej serowarskiej mapy Rzeczypospolitej.
Niepospolite to będą smaki, wyjątkowe i zapadające na długo w pamięć jak:
- cheddar z Wąwoli
- smażony kozi z Krupocina
- z Wiżajn: śmietanka i macierzanka
- sery Ziemianina
- wrzeciono z Dargosławia
- łomnickie - różne
- praslicki
i prawdopodobnie będzie też absolutnie genialna
- chałwa serowa - to ser na wzór norweskiego geistos robiony z koziej serewatki, z dodatkiem takiejż ricotty, obmywany w mocnym piwie i leżakowany kilkanaście tygodni.
Będą wina i będzie kilka dań.
Oprócz serów podamy:
- Zupę buraczkową z błękitnym serem
- Boczek pieczony z kardamonem z wiśniowym sosem
- Pasztet z selera z chrzanowo-pietruszkowym musem
- Sernik z pikantną czekoladą
zgłoszenia na: klubdakawo@gmail.com
- Zupę buraczkową z błękitnym serem
- Boczek pieczony z kardamonem z wiśniowym sosem
- Pasztet z selera z chrzanowo-pietruszkowym musem
- Sernik z pikantną czekoladą
zgłoszenia na: klubdakawo@gmail.com
17 komentarzy:
Ja co dopiero wróciłem z Salzburga i nie dam rady do Was dotrzeć :-(
Żal mi:
a.) zaprzepaszczonego spotkania z Wami
b.) tych win, które wypiją inni
c.) no i serów - oczywista :-(
Coś mi mówi, że jeszcze nie raz sie spotkamy Tadeusz.
pozdrawiam
...a ja jak zwykle uziemiona....:(
O mateńko, za jakie grzechy ja nie mieszkam bliżej?
Nivejka:: Kiedyś ziemia się rozstąpi i wylądujesz u nas - jestem tego pewien.
pzodrawiam
archeona:: O mateńko - do nas z Austrii Tadeusz Gwiaździński się fatygował - może i ty kiedyś się skusisz na przygodę kulinarną jaką staramy się zapewnić.
pozdro Mateńko
Bardzo dziękuję za pyyyyyyyyyszną kolację! Nie będę jadł przez tydzień, żeby zostawić w ustach posmak serów, wina i Twoich czarów. Pasztet z selera! Mój debeściak.
Argymir Iwicki:: Cieszę się wielce, że nas odwiedziliście i dziękuje ci za Twe - jak mnie mocno łechtające - słowa pochwały.
Nie ma nic lepszego jak zadowolona Twarz przy stole.
pozdrawiam Cię serdecznie
Bareya kiedyś do Was przyjadę. Poważnie. Jeśli mnie będziecie chcieli oczywiście;) Jak napiszę magisterkę.
Macie świetne pomysły. A to spotkanie chyba najbardziej mi się podoba z dotychczasowych!
Pozdrawiam serdecznie!
Atria C.:: A cóż to znaczy: jeśli mnie będziecie chcieli.
Jakoś tak dziwnie zabrzmiało. Nasz klub to miejsce otwarte dla każdego. A już na pewno dla zacnych kulinarnych blogerów.
pozdrawiam i zapraszam
Obiecaj Bareyo prosze, ze jeszcze iedys bedzie u Was kolacja serowa!
Powodzenia po raz kolejny :)
buruuberii:: Nie jedna będzie.
Temat bardzo ciekawy, przesmaczny, rozwijający się, więc co chwila pojawia się coś zaskakującego.
I obiecuje: wstęp masz wolny i honorowe miejsce - gdziekolwiek ono do cholery jest.
pozdrawiam Cię ciepło
No i teraz po Twej odpowiedzi, to az mnie Barejo zaczyna wkurzac ze w takiej warszanie np. nei mieszkam...
Pozdrawiam i robie wielkie plany na przyszlosc! :)
buruuberii:: Będziesz moim Wielkim gościem - kiedykolwiek to nastąpi.
pozdrawiam.
p.s. może i ja kiedyś Twoim
Zupy z serem są w modzie także i u mnie.A najlepiej serek sobie przegryzać.Pozdrawiam
Kasinka:: Zdecydowanie takie serki przegryzać należy. Oprócz wina nie potrzebne im towarzystwo.
pozdrawiam
Prześlij komentarz