Zajadaliśmy się nim z moją z "najlepszych żon" bardzo często.
Jedynie danie z orzechami jakie robiłem.
Z orzechami ziemnymi, które nie widzieć czemu kojarzyły mi się bardziej z rejonem morza śródziemnego niż z Afryką. Orzeszki ziemne zaczęto uprawiać w Afryce, głównie w Senegalu, Sudanie, Gambii w połowie XIX wieku.
Kolonializm, tak zły i dobry.
Do dziś, tam właśnie się uprawia ich największą ilość.
Ich wyjątkowy smak doskonale komponuje się z kurczakiem, papryką i pomidorami.
Nie ma w tym daniu oszałamiających mieszanek przypraw, które tak lubię nadużywać.
Prostota tego dania, które znalazło się ponownie w moim menu sentymentalnie nawiązujace do lat tak miło prze zemnie spędzonych, do życia prostego, pełnego jednak poszukiwać twórczych, które wtedy były mi codziennością .
- Kurczak - 1 kg – piersi i udka
- 500 g pomidorów
- 2 duże cebule
- 2 duże czerwone papryki
- olej arahidowy
- cytryna
- 250 orzeszków ziemnych
- sól i pieprz
- Piersi kurczaka pokrój na kawałki, udka przekrój na pół.
- Ugotuj mięso kurczaka (przez 20 minut) w niedużej ilości wody, (woda musi nie przykrywać mięsa) dodając łyżkę soli, dużą szczyptę pieprzu, pokrojoną cebulę i sok z połowy cytryny.
- Po 10 minutach wymieszaj mięso.
- Odlej płyn z kurczaka.
- Zachowaj go.
- Obgotowane części kurczaka osusz na papierowym ręczniku i usmaż na oleju na brązowo, dodając pomidory, obrane ze skórki (użyłem dobrej jakości pomidorów włoskich z puszki), drobno posiekaną połowę cebuli i oczyszczone z gniazdek nasiennych pokrojone w kwadraty papryki, sól i pieprz do smaku.
- Dodaj orzeszki ziemne podsmażone ma patelni z odrobiną soli maldon, pozbaw je gorzkiej skórki, zmiel lub utłucz w moździerzu.
- Podlej wywarem z gotowanego kurczaka (200 ml) i gotuj 20 minut.
- Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pozostałą pokrojoną w plastry cebulę.
Smacznego
19 komentarzy:
Bareyo, śliczne zdjęcia, a kurczak przecież niekoniecznie fotogeniczny. Robiłam kurczaka z orzeszkami ziemnymi i bardzo pasują mi te smaki:)Następnym razem dodam jeszcze paprykę za Twoim przewodem;)
O kurcze, alez przeapetyczne kurcze! I jak przyjemnie zaprezentowane - ale za pozno na pokusy - ide spac!
Wygląda apetycznie. Na pewno też smakuje wyśmienicie. :-)
Bardzo ładne, kolorowe danie. Ciekaw jestem smaku.
rzeczywiscie nie wiadomo dlaczego ci z morzem srodziemnym kojarzylo :-D Wlosi orzeszkow ziemnych nie za bardzo. A w Europie to chyba najbardziej Holendrzy, ktorzy maslo orzechowe, nazywane serem fistaszkowym, bardzo lubia i jedza niesamowite ilosci. Przepis b.fajny i kojarzy mi sie z Malezja :-D
Właśnie mi przypomniałeś, że mam gdzieś zapisany afrykański przepis na kurczaka w paście z chili i orzeszków. Muszę odszukać, narobiłeś mi apetytu. Twoje danie wygląda pięknie!
Jak coś jest orzechowe to musi, po prostu musi być smaczne:)
Uwielbiam kurczaka z orzeszkami.. często sama używam pasty z orzeszków ziemnych ;-))
Podoba mi się Twoja kompozycja ;-)))
www.przysmakiewy.pl
ewelajna:: A dziękuje, papryka w tym daniu gra piękne drugie skrzypce.
arek:: Ja sam mówisz - danie wyglądające dobrze musi dobrze smakować. Cały czas staram się podążać tym tropem choć najważniejszy oczywiście jest smak.
Dzięki.
Grażyna:: Proste smakowite danie - trzeba przyznać.
Kuba:: W sumie to wyszedł z tego taki przyjemny gulaszyk. Lekka cierpkość od pomidorów, papryka i scalający wszystko smak orzecha. Praktycznie zero przypraw, co w moim przypadku jest dość dziwne. Ale efekt zawodowy.
maya:: No właśnie nie mogę pojąć tego mojego skojarzenia.
Nie mówię, że to danie typowe dla Nigerii czy Senegalu bo nic w nim szczególnego poza ciekawym smakiem.
nobleva:: Dzięki za miłe słowa i czekam na Twojego afrykańskiego kurczaka.
pozdrawiam
Nivejka:: Tu się zgodzić muszę w 200%. I lody orzechowe to moje ulubione.
Biedr_ona:: Trochę nawydziwiałem ale prezencja wyszła w sumie dość atrakcyjna dla oka.
Dzięki za komentarz
Fajne, proste i szybkie!
Ja ostatnio też wspominałam studenckie gotowanie ze wspólokatorką (teraz też jestem studentką, ale gotuję troszkę inaczej) i wcinałam gotową, panierowaną rybkę z odsmażonymi mrożonymi warzywami na patelnię. :)o Pozdrawiam!
Atria C.:: Dokładnie - szybkie, proste i... smakowite.
Dzięki za komentarz i pozdrawiam
Dzień dobry :)
I pozdrowienia z Wszawy :D
Polka:: Przeca wiem żeś w Wszawie i chyba ci tam dobrze co?
pozdrawiam cieplo
uwielbiam takie smaki ;)
Szana:: Witaj w klubie.
pozdrawiam
Oj, jak smacznie u Ciebie, ślinka leci. A mi nie ma kto dziś zrobić obiadu :( Bardzo dziękuję za inspirację.
Pychota! Kurcze jakie fajne to kurcze :)
Fajny kurczak :) To już drugi przepis na kurczaka z orzeszkami ziemnymi na jaki się dziś natknęłam - na pewno spróbuję.
Po Afryce trochę jeździłam, ale nigdy nie natrafiłam na takie połączenie. Z jakich to może być rejonów?
Pozdrawiam ciepło! :)
nat:: Rejon Senegalu, Dahomeju.
Szana/Beata Lipov/Kisiel:: Dziękuje za komentarz. Tym przepisem się Panie nie zawiodą. pozdrawiam
Prześlij komentarz