niedziela, 28 lutego 2010

Wątróbki z gruszkami w karmelowym maśle



Gruszka jest jak kobieta. Słodka, z okrągłymi biodrami, gładką skórą. Soczysta i uroczysta. 
W asyście wątróbki i chili, kusi i rozpala zmysły. Polana karmelowym masłem przypomina pierwszy pocałunek. Nie do zapomnienia.


  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 mała drobno posiekana papryczka chili
  • 4 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki proszku curry
  • 5 łyżek cukru
  • woda
  • 50 g masła
  • sól
  • mąka
  • 250 g kaszy jaglanej

  1. Wątróbkę zmieszaj z majerankiem, cynamonem i curry. 
  2. Obtocz w mące.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. 
  4. Na blachę wlej olej i włóż ją do piekarnika.
  5. Kiedy olej będzie gorący, ułóż na blasze wątróbkę i wstaw z powrotem do rozgrzanego piekarnika.
  6. Piecz około pół godziny. 
  7. Po 10 minutach pieczenia wrzuć pokrojoną w talarki cebulę a gruszki w plasterki.
  8. Zadbaj aby raz lub dwa przewrócić wątróbki na drugą stronę aby spiekły się równomiernie.
  9. Kukaj przez okienko do piekarnika, aby z wątróbek nie porobiły się piękne węgielki.
  10. W tym samym czasie ugotuj kaszę. 
  11. Około pół godziny w osolonej wodzie.
  12. Na małej patelni zagotuj 5 łyżek wody, wsyp cukier. 
  13. Cukier się rozpuści i zbrązowieje. 
  14. Dodaj masło i papryczkę chili. 
  15. Gotuj  dwie minuty. 
  16. Dodaj kilka kropel cytryny lub wody, w razie, kiedy karmel zbytnio zgęstnieje.
  17. Sosem polej wątróbki.

Smacznego.

18 komentarzy:

mag-43 pisze...

wątróbka drobiowa to jeden z moich okrętów flagowych, ale tak zrobionej też popróbuję

grazyna pisze...

Uwielbiam i wątróbki i gruszki ale nie przyszło by mi do głowy, żeby je połączyć ! Dziękuję za ten przepis :)

Gosia pisze...

wow,jak sexi napisane.....
az chyba sobie przyrzadze w tygodniu,bo podzialales na moja wyobraznie smakowa :)
Milego wieczoru :)

Anonimowy pisze...

Chłopie, Twój sposób pisania jest tak sugestywny, że ja po przeczytaniu ledwie pierwszych czterech krótkich zdań Twojego tekstu - na początku piątego zdania czytałem już "kolana", zamiast "polana"!!!:)))
Przepis (świetny!) wędruje do mojego zbioru "Przepisów wykorzystywanych".
Pozdrawiam!
gregg

bee-3 pisze...

Uwielbiam wątróbkę z jabłkami i majerankiem, podawaną do kaszy gryczanej. Dlatego ten przepis jak najbardziej trafia w gusta moich kubków smakowych :P

emka1216 pisze...

Muszę Ziemianina namówić na jego wątróbki ze śliwkami suszonymi na bazie garam masala. Smaku mi narobiłeś

aga-aa pisze...

ja też uwielbiam wątróbkę, a tak dawno jej nie jadłam, musze spróbowac w Twojej wersji :)

Bareya pisze...

Dziękuje wszystkim wątrobożercom. Za skojarzenia co niektórych - również dziękuje (takie chciałem wywołać).

jewishprincesss pisze...

przyrządzam wątróbki z jabłkami,w sosie śmietanowo-cynamonowym i ze słodkimi ciasteczkami. Z gruszkami nie próbowałam ale wszystko przede mną :) dziękuję za kolejna inspiracje i serdecznie pozdrawiam

Stardust pisze...

Robilam kiedys drobiowe watrobki z jabkami, cebula i piwem. Byly pyszne, wiec na pewno sprobuje tego smakolyku:))

Stardust pisze...

No i nie wytrzymalam:) Wczoraj przeczytalam przepis, a dzis juz watrobka byla zrobiona na obiad. Wspaniala kombinacja przypraw!!! i ten sos!!! Mmmm MLASK:))

Bareya pisze...

Stardust:: To cieszę się, że przepis się podobał pani Dobrodziejko. pozdrawiam

najsmaczniejsze.pl pisze...

wow, fantastycznie to wygląda i na pewno smakuje

Bareya pisze...

najsmaczniejsze:: Dzięki. Ma ciekawe nuty to danie dzięki temu karmelizowanemu masełku.

zemfiroczka pisze...

Zwabiła mnie tutaj vontrupka. Piekarnik, powiadasz? Chyba się nie dam i zrobię na patelni. Ale kurczę ten cynamon z curry do rzeczonej jest bardzo nęcący. I grucha! O kurka! Ale fajne! Zapisuję.

pozdro!
oko

Bareya pisze...

zemfiroczka:: Wdzięcznie wyszło to danie a sukces mały bo wariacja albo wariatka - moja, więc dzięki.

Ivon pisze...

He, ja też jestem wątróbkożercą. Twoja wersja wygląda apetycznie, pysznie, obłędnie... mmmmm...

Bareya pisze...

Ivon:: Dziękuje Dobrodziejko.