Gruszka jest jak kobieta. Słodka, z okrągłymi biodrami, gładką skórą. Soczysta i uroczysta.
W asyście wątróbki i chili, kusi i rozpala zmysły. Polana karmelowym masłem przypomina pierwszy pocałunek. Nie do zapomnienia.
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 mała drobno posiekana papryczka chili
- 4 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki proszku curry
- 5 łyżek cukru
- woda
- 50 g masła
- sól
- mąka
- 250 g kaszy jaglanej
- Wątróbkę zmieszaj z majerankiem, cynamonem i curry.
- Obtocz w mące.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Na blachę wlej olej i włóż ją do piekarnika.
- Kiedy olej będzie gorący, ułóż na blasze wątróbkę i wstaw z powrotem do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz około pół godziny.
- Po 10 minutach pieczenia wrzuć pokrojoną w talarki cebulę a gruszki w plasterki.
- Zadbaj aby raz lub dwa przewrócić wątróbki na drugą stronę aby spiekły się równomiernie.
- Kukaj przez okienko do piekarnika, aby z wątróbek nie porobiły się piękne węgielki.
- W tym samym czasie ugotuj kaszę.
- Około pół godziny w osolonej wodzie.
- Na małej patelni zagotuj 5 łyżek wody, wsyp cukier.
- Cukier się rozpuści i zbrązowieje.
- Dodaj masło i papryczkę chili.
- Gotuj dwie minuty.
- Dodaj kilka kropel cytryny lub wody, w razie, kiedy karmel zbytnio zgęstnieje.
- Sosem polej wątróbki.
Smacznego.
18 komentarzy:
wątróbka drobiowa to jeden z moich okrętów flagowych, ale tak zrobionej też popróbuję
Uwielbiam i wątróbki i gruszki ale nie przyszło by mi do głowy, żeby je połączyć ! Dziękuję za ten przepis :)
wow,jak sexi napisane.....
az chyba sobie przyrzadze w tygodniu,bo podzialales na moja wyobraznie smakowa :)
Milego wieczoru :)
Chłopie, Twój sposób pisania jest tak sugestywny, że ja po przeczytaniu ledwie pierwszych czterech krótkich zdań Twojego tekstu - na początku piątego zdania czytałem już "kolana", zamiast "polana"!!!:)))
Przepis (świetny!) wędruje do mojego zbioru "Przepisów wykorzystywanych".
Pozdrawiam!
gregg
Uwielbiam wątróbkę z jabłkami i majerankiem, podawaną do kaszy gryczanej. Dlatego ten przepis jak najbardziej trafia w gusta moich kubków smakowych :P
Muszę Ziemianina namówić na jego wątróbki ze śliwkami suszonymi na bazie garam masala. Smaku mi narobiłeś
ja też uwielbiam wątróbkę, a tak dawno jej nie jadłam, musze spróbowac w Twojej wersji :)
Dziękuje wszystkim wątrobożercom. Za skojarzenia co niektórych - również dziękuje (takie chciałem wywołać).
przyrządzam wątróbki z jabłkami,w sosie śmietanowo-cynamonowym i ze słodkimi ciasteczkami. Z gruszkami nie próbowałam ale wszystko przede mną :) dziękuję za kolejna inspiracje i serdecznie pozdrawiam
Robilam kiedys drobiowe watrobki z jabkami, cebula i piwem. Byly pyszne, wiec na pewno sprobuje tego smakolyku:))
No i nie wytrzymalam:) Wczoraj przeczytalam przepis, a dzis juz watrobka byla zrobiona na obiad. Wspaniala kombinacja przypraw!!! i ten sos!!! Mmmm MLASK:))
Stardust:: To cieszę się, że przepis się podobał pani Dobrodziejko. pozdrawiam
wow, fantastycznie to wygląda i na pewno smakuje
najsmaczniejsze:: Dzięki. Ma ciekawe nuty to danie dzięki temu karmelizowanemu masełku.
Zwabiła mnie tutaj vontrupka. Piekarnik, powiadasz? Chyba się nie dam i zrobię na patelni. Ale kurczę ten cynamon z curry do rzeczonej jest bardzo nęcący. I grucha! O kurka! Ale fajne! Zapisuję.
pozdro!
oko
zemfiroczka:: Wdzięcznie wyszło to danie a sukces mały bo wariacja albo wariatka - moja, więc dzięki.
He, ja też jestem wątróbkożercą. Twoja wersja wygląda apetycznie, pysznie, obłędnie... mmmmm...
Ivon:: Dziękuje Dobrodziejko.
Prześlij komentarz