wtorek, 27 kwietnia 2010

Naletortus z ciecierzycy z wędzonym łososiem i szparagami



Naletortus to rodzaj wielopiętrowego naleśnika przekładanego farszem.
Wymyśliłem go jakiś czas temu.
Nie ja pierwszy i nie ostatni.
Powodowane niejasnymi przyczynami, babilońskie konstrukcje mi do głowy przychodzą, a i piramida mi się jakaś marzy jako danie główne, do której zapewne jakieś frezarki i wiertła musiałbym przystosować, aby je geometrycznym uczynić. Ciagnie te moje potrawy nie wiedzieć, dlaczego do nieba, mimo, że nie zawsze tak smakują. Bliżej im czasami do piekła niż do nieba i straszą potem gości szatańskimi kształtami i kolorami.

Postawionego na stół naletortusa można wygodnie ciąć jak tort i podawać dostojnie – bo tak wygląda.
Mój okaz zrobiony jest z mąki z ciecierzycy, która w smaku przypomina groch o orzechowych nutach.
Polecam wszystkim, którzy lubią odrobinę inne smaki podane nieco inaczej.
Na subkontynencie indyjskim mąka z ciecierzycy zwana „besan” używana jest po zmieszaniu z wodą lub jogurtem, jako maseczka do twarzy, ale to danie raczej powinno znaleźć się wewnątrz twarzy niż na niej, do czego dziś gorąco zachęcam.



  • 250 g mąki z ciecierzycy 
  • 250 ml wody 
  • 3 jajka 
  • sól, pieprz 
  • 200-300 g wędzonego łososia 
  • 250 g mozzarelli 
  • szparagi – ze słoika 350 g 
  • kawałeczek delikatnej części selera naciowego (niekoniecznie) 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  1. Z mąki wody i jaj wyrób gładkie lejące się ciasto. 
  2. Mozzarellę, wędzonego łososia i szparagi potnij na małe kawałki. 
  3. Zmieszaj ze sobą w misce. Odstaw i pokrop sokiem z cytryny. 
  4. Rozgrzaną patelnie przetrzyj kawałkiem słoniny. 
  5. Na patelni o średnicy 17 centymetrów (użyłem takowej, ale może być większa, choć naletortus nie będzie wtenczas tak wysoki) smaż cienkie naleśniki po 2 minuty z każdej strony. 
  6. Po usmażeniu około 10-12 naleśników połóż jednego do żaroodpornego naczynia i widelcem nakładaj na nim farsz. 
  7. Następnie przykryj drugim naleśnikiem, znowu nałóż farsz, i tak do skończenia zasobów. 
  8. Na wierzch połóż mozzarellę i odrobinę selera naciowego. 
  9. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj 10-15 minut. 
Podaj do tego sos koperkowy lub sos biały.
Smacznego

12 komentarzy:

Nivejka pisze...

Baaaaaaaaaaardzo lubię inne smaki. Wypróbuję :)

MajaK pisze...

...skąd wziąć TAKĄ mąkę ??.....chyba się wybiorę w Twoje strony i naocznie sprawdzę to Twoje gotowanie.....znaczy nie naocznie tylko dogębnie......:)...

Bareya pisze...

Nivejka:: Wbrew pozorom jakoś niesamowicie szczególnie nie odbiega ta potrawa od zwyczajowych naleśników. Są inne ale nie należy oczekiwać cudów. Poza tym ciecierzyca jest zdrowa...

Maju:: Dostaniesz tą mąkę w sklepach z tak zwaną "zdrową żywnością". I powiem ci, że może latem będzie okazja posmakowanie tego co prokuruje na działce, jak stanie wreszcie moja wędzarnia.
Może to nie głupi pomysł spotkać się w małym gronie i popichcić wspólnie. Może znaleźli by się jeszcze jacyś chętni...

Ojciec Dyrektor pisze...

Ja tam chętnie wpadnę jak zaproszenie dostanę i sam też coś przyszykuję do smakowania. :)

Bareya pisze...

Ojcze:: To wciągam Cię na listę zaproszonych.

Holden Caulfield pisze...

NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ tego żarełka:)))), pozdrawiam B.

MajaK pisze...

Ja też !! Ja też się piszę....ale jako królik doświadczalny w smakowaniu tego co upichcicie ..:):)....wszak grillowanie to męska sprawa jest...:):)..ale NAPRAWDĘ chętnie się spotkam jak mnie zaprosisz...:)...

Bareya pisze...

Maju:: Wciągam na listę.

jukejka pisze...

bardzo mi się podoba Twój sposób wysławiania się :) no i to, co prezentujesz na zdjęciach również. pozdrawiam

Bareya pisze...

jukejko:: Dziękuje pani Dobrodziejko, bo na słowie zależy mi jak na dobrym jedzeniu co próbuje z marnym skutkiem uskuteczniać. Czasami słowa większą dobroć czynią niż najlepsza potrawa. Cieszy mnie to jednak niezmiernie kiedy dostaje takie komentarze.

Kasiuś pisze...

Och, jak ja tu lubię zaglądać! :) Przepis do wypróbowania :)

aga-aa pisze...

a ja ostatnio się zastanawiałam co tu nowego i smacznego wymyśleć z mąki z ciecierzycy, teraz już wiem i dziekuje za pomysł :)