wtorek, 31 maja 2011

Lubczyk z rzymskimi korzeniami - IN OVIS HAPALIS



To słodkie pesto ma swoje korzenie w starożytnym Rzymie.
Zaskoczyło mnie swoją prostotą i smakiem.
Do jaj na twardo jakimi rzymianie raczyli się na lekkie śniadania - a praktycznie każdy posiłek zaczynał się od jaj - pasuje jak nic innego.
Niewiarygodnie aromatyczny lubczyk z łagodnym miodem nabiera nowego wymiaru.
Należy jednak to zioło posiekać bardzo drobno, gdyż liście lubczyku są dość jędrne.

Nie zamierzam wam dzisiaj przynudzać o starożytnej kuchni rzymskiej czasów Apiciusa.
Zrobię to następnym razem przy okazji dania: SALA CATTABIA APICIANA - sałatka z kurczaka a la Apicius - z aromatycznym sosem z mięty, naci selera, melisy, kolendry, imbiru, rodzynek, miodu, octu winnego i oleju...




Lubczykowe pesto do gotowanych jaj - IN OVIS HAPALIS

50 g namoczonych orzeszków pinii
1 łyżeczki drobno posiekanych liści lubczyku
½ łyżeczki miodu
jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz
olej z Góry św. Wawrzyńca – lub oliwa z oliwek




  • Namocz w przegotowanej zimnej wodzie orzeszki pini i zostaw na pół godziny.
  • Odcedź.
  • Wymieszaj ze szczyptą soli i lubczykiem.
  • Rozgnieć w moździerzu na gładką masę bez grudek z łyżką oliwy*.
  • Dodaj miód i świeżo zmielony czarny pieprz.
  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Obierz ze skorupek – podziel na dowolne części i polej sosem.
Podawaj ze świeżymi bułkami, pitą...

*Oliwy można dodać więcej zmniejszając gęstość pesto.
Możesz zwiększyć proporcje i przygotować więcej lubczykowego pesto przechowując je w lodówce.


Samacznego

12 komentarzy:

arek pisze...

Bardzo fajne pesto, brzmi apetycznie:)no i jestem pod wrazeniem Twojego zamilowania do regionalnych olejow ;)

grazyna pisze...

Ciekawe, wypróbuję przy specjalnej okazji :)

wykrywacz smaku pisze...

świetnie podane! :)

aga pisze...

bardzo ciekawe danie:)

Unknown pisze...

arek:: Coś ci powiem o olejach i moim zamiłowaniu. 2 tygodnie temu były warsztaty kulinarne w Grucznie. Przyjechał Wojciech Amaro. Kupił butelkę oleju z góry św. Wawrzyńca.
Potem go posmakował i wziął kilka flaszek. Następnie zażyczył sobie całego kartonu i powiedział: JA TO CUDO MUSZĘ WYSŁAĆ Redzepiemu.
Pasuje Ci?
Taki jest ten olej Brachu.

grażyna:: Niespodziewałem się tego smaku po tych składnikach. A do jaja? Zawodowo.

wykrywacz smaku:: Dzięki.

aga:: W smaku bardzo ciekawe.
pozdrawiam

nocny pisze...

kapitalny pomysł na weekendowe śniadanie w rzymskim stylu.
Twoje zdjęcia Bareja jak zwykle oglądam dłużej niż czytam opis, klasa brachu.

Bernadeta pisze...

wow zaniemowilam jak pieknie podane!

Mat Mastalerz pisze...

Nie znałem tego oleju. Podoba mi się u Ciebie takie slow-foodowe podejście.

Unknown pisze...

nocny:: Gwarantuje satysfakcje.
I się tak nie wpatrój w zdjęcia. Takie sobie są. Ale dziękuje Kolego.

Bernadeta:: Staram się jak mogę w myśl przysłowia: że się najpierw oczami je.
pozdrawiam

jadalnepijalne:: Jak posmakujesz tego oleju to zwariujesz na jego punkcie.
Daj adres wyślę Tobie butle - dwie.

arek pisze...

koniecznie wiec musze sprobowac:)

Unknown pisze...

arek:: ile mam ci wysłać butelek?

hadaritzacharias pisze...

Harrah's Reno & Casino - KSHIRO
Harrah's Reno and Casino, 충청남도 출장안마 Reno. 5.5/5. 이천 출장샵 Reviews. Welcome 경상남도 출장마사지 to the Harrah's Reno & Casino. We have a very 밀양 출장샵 friendly, professional team that does 강원도 출장샵 everything