Zaskoczyło mnie swoją prostotą i smakiem.
Do jaj na twardo jakimi rzymianie raczyli się na lekkie śniadania - a praktycznie każdy posiłek zaczynał się od jaj - pasuje jak nic innego.
Niewiarygodnie aromatyczny lubczyk z łagodnym miodem nabiera nowego wymiaru.
Należy jednak to zioło posiekać bardzo drobno, gdyż liście lubczyku są dość jędrne.
Nie zamierzam wam dzisiaj przynudzać o starożytnej kuchni rzymskiej czasów Apiciusa.
Zrobię to następnym razem przy okazji dania: SALA CATTABIA APICIANA - sałatka z kurczaka a la Apicius - z aromatycznym sosem z mięty, naci selera, melisy, kolendry, imbiru, rodzynek, miodu, octu winnego i oleju...
50 g namoczonych orzeszków pinii
1 łyżeczki drobno posiekanych liści lubczyku
½ łyżeczki miodu
jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz
olej z Góry św. Wawrzyńca – lub oliwa z oliwek
Zrobię to następnym razem przy okazji dania: SALA CATTABIA APICIANA - sałatka z kurczaka a la Apicius - z aromatycznym sosem z mięty, naci selera, melisy, kolendry, imbiru, rodzynek, miodu, octu winnego i oleju...
Lubczykowe pesto do gotowanych jaj - IN OVIS HAPALIS
1 łyżeczki drobno posiekanych liści lubczyku
½ łyżeczki miodu
jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz
olej z Góry św. Wawrzyńca – lub oliwa z oliwek
- Namocz w przegotowanej zimnej wodzie orzeszki pini i zostaw na pół godziny.
- Odcedź.
- Wymieszaj ze szczyptą soli i lubczykiem.
- Rozgnieć w moździerzu na gładką masę bez grudek z łyżką oliwy*.
- Dodaj miód i świeżo zmielony czarny pieprz.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Obierz ze skorupek – podziel na dowolne części i polej sosem.
*Oliwy można dodać więcej zmniejszając gęstość pesto.
Możesz zwiększyć proporcje i przygotować więcej lubczykowego pesto przechowując je w lodówce.
Samacznego
Możesz zwiększyć proporcje i przygotować więcej lubczykowego pesto przechowując je w lodówce.
Samacznego
12 komentarzy:
Bardzo fajne pesto, brzmi apetycznie:)no i jestem pod wrazeniem Twojego zamilowania do regionalnych olejow ;)
Ciekawe, wypróbuję przy specjalnej okazji :)
świetnie podane! :)
bardzo ciekawe danie:)
arek:: Coś ci powiem o olejach i moim zamiłowaniu. 2 tygodnie temu były warsztaty kulinarne w Grucznie. Przyjechał Wojciech Amaro. Kupił butelkę oleju z góry św. Wawrzyńca.
Potem go posmakował i wziął kilka flaszek. Następnie zażyczył sobie całego kartonu i powiedział: JA TO CUDO MUSZĘ WYSŁAĆ Redzepiemu.
Pasuje Ci?
Taki jest ten olej Brachu.
grażyna:: Niespodziewałem się tego smaku po tych składnikach. A do jaja? Zawodowo.
wykrywacz smaku:: Dzięki.
aga:: W smaku bardzo ciekawe.
pozdrawiam
kapitalny pomysł na weekendowe śniadanie w rzymskim stylu.
Twoje zdjęcia Bareja jak zwykle oglądam dłużej niż czytam opis, klasa brachu.
wow zaniemowilam jak pieknie podane!
Nie znałem tego oleju. Podoba mi się u Ciebie takie slow-foodowe podejście.
nocny:: Gwarantuje satysfakcje.
I się tak nie wpatrój w zdjęcia. Takie sobie są. Ale dziękuje Kolego.
Bernadeta:: Staram się jak mogę w myśl przysłowia: że się najpierw oczami je.
pozdrawiam
jadalnepijalne:: Jak posmakujesz tego oleju to zwariujesz na jego punkcie.
Daj adres wyślę Tobie butle - dwie.
koniecznie wiec musze sprobowac:)
arek:: ile mam ci wysłać butelek?
Harrah's Reno & Casino - KSHIRO
Harrah's Reno and Casino, 충청남도 출장안마 Reno. 5.5/5. 이천 출장샵 Reviews. Welcome 경상남도 출장마사지 to the Harrah's Reno & Casino. We have a very 밀양 출장샵 friendly, professional team that does 강원도 출장샵 everything
Prześlij komentarz