poniedziałek, 1 sierpnia 2011

SEKRETY kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego



Książka ta jest pod każdym względem wyjątkowa.
Jest dziełem wybitnego historyka i dwóch kucharzy.
Historyka - prof. Jarosława Dumanowskiego i kucharzy: Andrzeja Pawlasa i Jerzego Poznańskiego.
Spotkali się kiedyś w pałacu wilanowskim a połączyła ich fascynacja kuchnią staropolską. 
Pałac Wilanowski, ulubione miejsce Jana III i Marysieńki zawładnęły również i autorami książki.


Compendium ferculorum - Stanisława Czernieckiego - z 1682 roku; najstarszej polskiej książki kucharskiej - zostało przetłumaczone na współczesny język polski - na język kulinarny.
Ta fascynująca książka zawiera 30 przepisów kulinarnych, pogłębionych o pokaźną wiedzę na temat kuchni staropolskiej.

Zdziwi pewnie wielu na jakim poziomie stała ówczesna kuchnia.

Jakie stosowano w niej przyprawy i jakimi technikami kulinarnymi się posługiwano. 
Książka pomaga poznać naszą kulinarną historię i posmakować czasów kiedy Polską władali Jan III i Marysieńka.



Spis potraw z książki:

1. Rosół Polski - limonia i rozmaryn nie oszpeci rosołu
2. Figatelle - czyli pulpety cielęce
3. Czernina - przydaj pieprzu imbieru, cynamonu, goździków
4. Zrazy wołowe - przemienione w szpikowane suropiecki
5. Udziec z indyka z saporem agrestowym
6. Kurczę z migdałowym saporem
7. Brazelle wołowe - z octem balsamicznym i gałką muszkatałową
8. Wątróbka cielęca duszona - smaż i daj kwiatu muszkatałowego
9. Zupa najlepsza - z kapłonem, bażantem, łopatką cielęcą, prawdziwkami, jałowcem i goździkami
10. Gęś gotowana w winie - z pietruszką i kolendrą
11. Łosoś na żółto - z winem, rodzynkami i szafranem
12. Karp na czarno - z powidłami śliwkowymi
13. Karp ze szpinakiem - z tagiatelle
14. Staropolska limoniata
15. Okoń na biało z pietruszką i migdałami
16. Filet z dorsza z agrestem
17. Węgorz po toruńsku z piernikiem i szafranem
18. Leszcz pieczony z kiszoną kapustą i cynamonem
19. Szczupak macerowany w kminku i pieczonyz z szałwią
20. Bigosek ryb pieczonych z agrestem, limonką, rodzynkami i miodem
21. Barszcz prosty
22. Polewka migdałowa z białym winem
23. Polewka cebulowa
24. Jajecznica ze szczypiorkiem
25. Paszteciki z udźca wołowego, rodzynek i goździków
26. Galareta mięsna
27. Musztarda z winem, gruszkami, miodem i rodzynkami
28. Tort z gruszkami
29. Smażone pierożki z płatkami róży
30. Ulipki z pianą - czyli rurki z bitą śmietaną.



Gorąco polecam tą książkę gdzie przepisy są wyjątkowo proste i łatwe do wykonania a przy tym odkrywają bogactwo zapomnianych Polskich Smaków.


7 komentarzy:

mopswkuchni pisze...

Niezwykle ciekawa pozycja! Zaraz sprawdzę jej dostępność! A dorsz z agrestem zapowiada się bardzo ciekawie!

maya pisze...

mnie z kolei zafascynowal rosol z limonia i rozmarynem oraz musztarda. Nie mam wyboru, ksiazke musze kupic

iw pisze...

Dla kucharza z prawdziwego zdarzenia to musi być prawdziwy rarytas! :)

Bareya pisze...

mopswkuchni:: Pozycja obowiązkowa dla ludzi, którym nie obca jest kuchnia polska i jej dawne smaki.

maya:: Byłem na promocji książki Compendium Ferculorum w Toruniu gdzie podawano między innymi rosół z rozmarynem.
Dla mnie był kapitalny. Nieprawdopodobnie smaczny. Ale patent jak go zrobić - czyli ile rozmarynu i czas jego gotowania musiałem wyłudzić u źródła...
pzdr

iw:: Dla każdego ta książka musi być rarytasem.
Np. musztarda z tej ksiązki jest niebiańska w smaku. Polecam

costa pisze...

Dobrze napisana książka to skarb, ale to co wg. tego spisanego zrobimy sami w swojej kuchni, jest najwięcej warte.
pozdr.
P.S. Podaoba mi się to jak piszesz o gotowaniu,będę tu zaglądał.

Kasia pisze...

To już wiem co mogę mężowi podarować na Gwiazdkę :D Uwielbia historyczne przepisy, raz zadziwił mnie dokładnym opisem starorzymskiego "Pullus Vardanus", innym razem zachwalał francuskie ciasto z czasów Średniowiecza...

Bareya pisze...

costa:: Dzięki

Kasia:: Książka bardzo ciekawa. Na prezent - jak najbardziej. Twarda okładka. Edytorsko wyśmienita.
pozdrawiam