Niewiele się dowiecie o tym Kucharzu z Wikipedii.
Na stronach jego własnej restauracji nie znajdziecie zbyt wielu informacji - (http://www.arzak.info).
Szczerze mówiąc strona www jest nie ciekawa.
Nie ma nawet „menu”.
Chyba chwalenie się, nie jest mocną stroną tego znakomitego kucharza, który kuchnię baskijską wzniósł na wyżyny „kreacji”.
---------------------------------------------------
Sam o sobie ARZAK mówi tak:
- To była tawerna moich rodziców, Juana Ramona Arzaka i Francisca Arratibel, którzy przejęli schedę po dziadkach.
- Wspólnie zaczęli serwować posiłki.
- Ich zapał i umiejętności z „piecem” zaczęły być dobrze znane.
- Powoli plotka rozprzestrzeniała się: że w Miracruz, zwaną również Wysokość "Vinagres", można zjeść pyszny gulasz.
- Restauracja zdobyła renomę specjalizując się w bankietach na uroczystości rodzinne.
- Mój ojciec zmarł w maju 1951 roku, kiedy miałem 9 lat. Moja matka nie poddała się dźwigając wszystko na własnych barkach.
- Skupiła się na poprawie jakości bankietów i osiągnięciu lokalnego prestiżu.
- Stała się tak popularna tak, że uroczystości weselne były tak planowane aby pasowały do dnia kiedy moja matka miała wolne miejsca w restauracji.
- To samo dotyczyło z chrztów i komunii.
- W 1966 roku, po studiach w Szkole Hosteleria, odbyłem obowiązkową służbę wojskową i zacząłem praktykować w restauracji.
- W 1966 roku, po studiach w Szkole Hosteleria, odbyłem obowiązkową służbę wojskową i zacząłem praktykować w restauracji.
- Na początku specjalizowałem się w pieczonym na węglu drzewnym mięsie.
- Moja matka była cierpliwym nauczycielem.
- To ona, krok po kroku ujawniła mi wszystkie sekrety kuchni.
- Ciekawość i chęć nauki doprowadziło mnie do momentu kiedy sam zacząłem tworzyć swoje dania.
- W restauracji dorastały nasze dzieci.
- Nasze dwie córki, Marta i Elena.
- W połowie lat 70-tych otrzymaliśmy kilka nagród i wyróżnień, doceniono wysiłki i zaistnieliśmy w gastronomii krajowej jak i międzynarodowej.
- W połowie lat 70-tych otrzymaliśmy kilka nagród i wyróżnień, doceniono wysiłki i zaistnieliśmy w gastronomii krajowej jak i międzynarodowej.
- W 1989 roku otrzymaliśmy trzy gwiazdki słynnego przewodnika Michelin.
- Codziennie eksperymentujemy, badamy smaki i faktury oraz opracowujemy nowe procesy.
- Łączymy tradycyjną kuchnię baskijską z nowoczesnością.
- Alchemia nie jest mitem.
- Tworzymy kuchnię z sezonowych produktów, dokładając cały czas coś nowego.
- Cały czas alchemizujemy naszą kuchnię.
- Anchovies marynowane w cydrze z ostrym pieprzowym vinegre i kokosem, antrykot z kwiatem solnym, żółtą papryką i pachnącymi wanilią ziemniakami, słodkie pesto z bazylii etc.
- Łączymy smaki pozornie ze sobą nie pasujące.
- Tak na prawdę to tylko kwestia proporcji.
- Sekretem każdego dania jest miłość jaką wkładasz do jego przygotowania.
- Ta recepta jest stosowana do każdego dania - każdego dnia.
Restauracja ARZAK
Restauracja ARZAK
Restauracja ARZAK - wnętrze
Mistrz
Mistrz z córką Eleną
Dynamiczne multi-sensorowe "talerze" reagujące na "danie"
Tysiące "kompozycji", z którymi ARZAK codziennie eksperymentuje
Sos kawowy - (podawać do wątróbek, krewetek, foie gras, kalafiora, brokułów, karczochów, posypanych pietruszką)
- ¼ l wody
- 125 g cukru
- 10 gr kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
- 2 łyżki octu Jerez
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- Zmieszaj w garnku wodę z cukrem.
- Rozpuść w gorącym roztworze kawę.
- Zmniejsz ogień i gotuj aż stanie się prawie kremowa.
- Następnie wymieszaj z octem i olejem.
- Pozostaw na kilka godzić aż się przegryzie
Smacznego
ARZAK restauranteAvda. Alcalde Jose Elosegui,
273 20015 Donostia / San Sebastian
tlns: 943 278 465 / 943 285 593 - fax: 943 272 753
2 komentarze:
jak ja lubie takich co sie nie chwala, tylko dobrze gotuja, albo robia dobre sery, wino, chleb, olej, oliwe..itd.
maya:: pan arzak gotuje zawodowo. mam jego kilka książek. Geniusz i tyle.
pozdro
Prześlij komentarz