Kiedy żem ze studiów w rodzinne strony witał, z „podwójnym bagażem” - Dziadek witał mnie zawsze w jednakowy sposób.
- Dobrze wyglądasz – powiadał na mój przyrośnięty do ciała 15 kilogramowy nadbagaż.
Moje próby zostania wegetarianinem ocieniał również w jednakowy sposób.
- Znikniesz niebawem, skóra i kości.
I podsuwał talerz gołąbków z ryżem i mięsem lub zupę, w której widać było przede wszystkim ryż a czasami mały makaron muszelki.
Czuć w niej jednak było te wspaniałe pomidory, które rosły na działce, i którymi zajadałem się jak najlepszymi owocami.
W moim osiedlowym warzywniaku pani sprzedawczyni nie potrafi powiedzieć skąd są pomidory.
- Przecież pomidor to pomidor.
- Jak wróci szef to zapytam.
Kiedy w końcu uda mi się zdobyć dobre pomidory robię prostą zupę pomidorową.
Aromatyczna zupa z grillowanych pomidorów
1 kg pomidorów
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku – lekko rozgniecione
0,5 l wywaru warzywnego lub lekkiego bulionu
½ łyżeczki płatków suszonej papryki
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki świeżo startego pecorino
1 łyżka świeżego oregano
1 łyżeczka listków bazylii
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza.
Posmaruj pomidory oliwą i połóż na blasze.
Piecz około 20 minut aż pomidory zaczną się przypalać.
Będą miały miejscami czarną skórkę.
Poczekaj aż ostygną.
Usuń stwardniałe miejsca i pestki lub przetrzyj prze sito (przetarłem przez sito).
Przetarte pomidory i resztę składników – oprócz sera - włóż do garnka i gotuj na malutkim ogniu 15 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyjmij czosnek z zupy.
Połóż na środku talerza jednego grillowanego pomidora i posyp serem pecorino.
Polej zupę kilkoma kroplami oleju słonecznikowego i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Smacznego
20 komentarzy:
Uwielbiam pomidorową! Takiej jeszcze nie jadłam, muszę spróbować.
Namietnie testuje wszystkie znalezione w sieci przepisy na pomidorowa - mam jeden ulubiony, do ktorego wracam, ale nowy zawsze sie przyda :)
piekny przepis i epitafium dla dobrego pomidora :-), ktorego coraz trudniej znalezc. Moze pachnacy pomidor powinien trafic na liste gatunkow zagrozonych?
Ta nietypowa pomidorowa jest bardzo interesująca. Chętnie bym spróbowała. Zapraszam do mojej akcji warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285
kocham zupę pomidorową, ale z pieczonych pomidorów jeszcze nie robiłam.
Czulam po przepisie, ze to musi byc wlasnie to. I bylo!!!
kokliko
kokliko:: rozumiem, że zupa zrobiona i smakowała?
pozdrawiam
musi byc pyszna ta zupka, nie ma innej opcji. Pomidor na ciepło czy też koncentrat, sam nabiera wtedy smaku i jest bardziej intensywny. Muszę wypróbowac Twój pomysł. Pozdrawiam
smakowite.com:: Warto.
Maggie:: Jeśli takiego nie namierzyłaś w "necie" to mi miło.
maya:: przepis prosty i piękny. A z tą listą gatunków zagrożonych to w sumie żadna przesada.
mopswkuchni:: można tak powiedzieć, że nietypowa ale w smaku specyficzna.
monami:: no to warto taką uczynić. A prosta jest jak budowa cepa.
wilczyca-Aga:: nie sposób się z Tobą nie zgodzić.
pozdrawiam wszystkich
dzien bez pomidora,to dzien stracony.....uwielbiam pomidory zawsze i we wszystkim,ale jeszcze zupy z grilowanych nie robilam-blad.....bo po prostu "czuje" ten aromat jej.....
Piekne fotki :)
Język ucieka ...
a przy okazji, wyróżnienie u mnie czeka dla Ciebie. Zgłoś się po odbiór :)
miauka vel florist:: Dziękuje - ale gdzież to wyróżnienie jest bo nie mogę go znaleźć.
pozdrawiam
ano u mnie :)
na bloga tuptaj i zobaczysz.
Cytuję od siebie z bloga: "
A moja krótka lista to:)
perfekcyjna Ola Smith
inspirująca Lula Lu
naleśnikowy Bareya"
http://ot-tak-sobie.blogspot.com/
zrobiłem wszystko jak trzeba, choć w smaku niezła to jednak daleko jej było do takiego wyglądu jak na Twoim zdjęciu. Za dużo bulionu dałem jak przypuszczam. Ale sam przepis gigant, dzięki.
nocny:: Najważniejszy jest smak. Zestaw odpowiednio dobranych komponentów i technika.
Reszta "stary" to czary aparatu i photoshopa.
Nie czarujmy się.
Cieszę się, że wypróbowałeś przepis.
pozdrawiam brachu
O, zrobiłam kiedyś bardzo podobną, jest wspaniała!
zrobiłam. Z ostatnich dobrych pomidorów, ze świeżym sokiem pomidorowym. Przechodzi do zestawu obowiązkowego, bo b. smaczna
nobleva:: maya:: od Was moje drogie takie pochwały - to niewątpliwa gratka. Bez fałszywej skromności zupa jest miodzio...
pozdrawiam
Świetny przepis!
Świetny pomysł! Uwielbiam grillowane warzywa :) http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/
można przyrządzić je na wiele sposobów :)
Prześlij komentarz